Wanneer ze zich willen verschuilen, bedekken ijsberen hun neus met sneeuw.


Een onstilbare honger naar ongelofelijke feiten: het is iets wat we allemaal lijken te delen, maar kinderen van een bepaalde leeftijd worden in het bijzonder aangetrokken tot het ‘raar maar waar’ genre en zijn geneigd tot het verzamelen en uitwisselen van buitengewone informatie, om het uiteindelijk verder te vertellen aan peers, ouders – door te geven…

De 8 rijkste mensen ter wereld hebben dezelfde hoeveelheid geld als de armste helft van de wereldbevolking.


CRAZY BUT TRUE (raar maar waar) is een interactieve installatie voor kinderen van 8 tot en met 11 jaar oud: een panel van deskundigen dat een publiek toespreekt. De kinderen, in de hoedanigheid van deze ‘deskundigen’, krijgen hun tekst via een koptelefoon en herhalen wat zij horen in een microfoon, zonder repetitie vooraf. Het resultaat: een groeiende lijst van buitengewone feiten, vermomd als gesprek – soms serieus, soms ronduit grappig.

Gemiddeld, doden haaien ieder jaar 12 mensen.

Gemiddeld, doden mensen meer dan 100 miljoen haaien per jaar.

De helft van alle wilde dieren op aarde, is in de afgelopen 40 jaar uitgestorven.

We weten wat de oorzaak is en we zijn prima in staat om het te verhelpen.

Soms lijkt de wereld elk jaar weer raarder te worden. CRAZY BUT TRUE legt ons aandeel daarin bloot – wij, de mens die hen voorgingen en die nu voor hen zitten, in de stoelen. We kijken en luisteren.


Het diepste gat ter wereld gaat 12 kilometer de grond in.

Het centrum van de Aarde is een enorme, massieve, ijzeren bal.

Pijn wordt gemeten in eenheden van “dols”.

Van buitenaf gezien, is de realiteit van de situatie helder: kinderen die instemmen met ‘uitspreken wat hen opgedragen wordt om uit te spreken’. Informatie die via hun oren, door hun hersens heen, hun mond uitkomt. Als dit, ondanks de lol, problematisch klinkt, dan blijkt de provocatie consistent met het bredere doel van het werk: het aangaan van een onvermijdelijke uitdaging… Voor veel volwassenen is het moeilijk om zich een kind voor te stellen dat opgroeit en deze bewuste informatie tot zich neemt. Een kind op de wereld zetten is misschien het eenvoudige deel. Een kind ‘in de wereld inleiden’ is moeilijker.


In de VS, werden er in 2015 meer mensen neergeschoten door kleuters, dan door terroristen.

Je kunt jezelf niet doden door je adem in te houden.

Vlinders proeven met hun voeten.

Doordat de feiten onophoudelijk van onderwerp veranderen, beginnen we de onbevangen moed van de verwondering van een kind te voelen in hun wil om te leren en te absorberen wat de wereld te bieden heeft, hoe vreemd het ook moge zijn. Voor de volwassenen en ouders die kijken, is er het gevoel dat zij ‘buiten’ dit spel staan, en tegelijkertijd het bewustzijn van hechte betrokkenheid (of verantwoordelijkheid) bij de wereld die omschreven wordt. Voor de kinderen is het bovenal een grappige en interessante ervaring, het spel van het verwerven en uitspreken van precies het soort kennis waar ze het meest in geïnteresseerd zijn, maar ook –afhankelijk van hun leeftijd– een groeiend bewustzijn van de redenen waarom we sommige informatie zelden te horen krijgen.

Experimenten en prototypes in Santiago de Chile (Espacios Revelados 2016), Athene en Kythira, Griekenland (‘No Future’ Performance Biennial), Santiago de Compostela, Galicia, Spanje (Escenas do Cambio 2017) en Gent, België (Vooruit / Blauwdruck, 2017). Dank aan al deze organisaties voor hun ondersteuning.


NL versie vertaald, opgenomen, en gemonteerd door Daan Alkemade.


Coproductie van 2 Degrees Festival, Kaaitheater (Brussel), Schouwburg Rotterdam, Vooruit (Ghent)


Neem voor meer info contact op.

CRAZY BUT TRUE draait 3 tot 4 uur in semi-publieke ruimtes (bijvoorbeeld de foyer van een groot theater). Bezoekers en deelnemende kinderen kunnen vrij komen en gaan. Ze kunnen speciaal voor de gelegenheid komen, of er bij toeval op stuiten.


Een deelnemend kind heeft geen repetitie nodig. Elke sessie duurt 12 minuten. Er zijn drie performers tegelijk. Elke 4 minuten wisselt er iemand.


Het stuk wordt deels herschreven voor iedere locatie, zodat de feiten ‘place specific’ zijn.

All photos by Manuel G. Vicente - Escenas do Cambio, Spain 2017

An Imagine 2020 Coproduction.

 

CRAZY BUT TRUE

CRAZY BUT TRUE

“Het concept is even eenvoudig als overweldigend. Gedurende de drie uren waarin de kinderen aan het woord zijn, ontwaakt er een intens besef van gedeelde verantwoordelijkheid: iedereen geeft mee vorm aan de wereld die we aan onze kinderen doorgeven. Hampton wil zijn publiek aansporen om kritisch en geëngageerd te blijven, en slaagt daar op doeltreffende wijze in. Zonder met een belerende vinger te zwaaien, maakt hij je bewust van je plaats en verantwoordelijkheid in een wereld waarin zoveel fout gaat. Met als belangrijkste boodschap dat hoe donker het er ook mag uitzien, we nooit het geloof in een betere toekomst mogen verliezen. Of zoals een verlegen zesjarige Martin Luther King citeerde: ‘we moeten een eindige teleurstelling accepteren, maar nooit onze oneindige hoop verliezen.’  ”


- Jan Dertaelen, De Morgen